Da li ste se ikad pitali zašto su taksi vozila uglavnom žute boje? Zašto ne crvena, zelena, crna?

Iako biste pomislili da je u pitanju nasumičan izbor boje, on je zapravo baziran na NAUCI! Naime, jedna studija Univerziteta u Čikagu pokazala je da je žuta boja najuočljivija u gužvi, pa samim tim i najpogodnija za taksi vozilo.

Nije sigurno ko je prvi odlučio da „ofarba“ vozila u tu boju. Po jednom izvoru, to je uradio Džon Hertz, osnivač Yellow Cab Company u Čikagu, 1914. godine, upravo nakon pomenute studije. Po drugom izvoru, prvi je „uzeo četku u ruke“ Hari N. Alen, koji je i prvi „doneo“ taksi iz Francuske u Njujork. Kako oba izvora navode da je glavni motiv za odabir žute boja bio upravo uočljivost te boje, možemo da kažemo da su otprilike u isto vreme odlučili da svoja vozila ofarbaju tako.

Odatle se taj „trend“ preneo i na ceo svet, i ubrzo su „požutela“ i taksi vozila širom sveta.

Ostaje pitanje: zašto je danas sve manje taksi vozila žute boje? Razloga može da ima dosta, a jedan od njih je, naravno, finansijski. Zamislite koliko bi taksi kompaniju koštalo da svako svoje vozilo mora da prefarba. Dalje, razlog može da bude i činjenica da se za privlačenje pažnje sada borimo na neke druge načine.

Naxis se, recimo, za Vašu pažnju bori kvalitetnom uslugom, kvalitetnim i udobnim vozilima, jednostavnim pozivanjem vozila ( sa svog mobilnog telefona samo pozovite *TAXI), mogućnošću naručivanja vozila putem Tvitera (samo nam tvitnite adresu na @NaxisTaxi), besplatnom Android aplikacijom za naručivanje vozila uz samo par klikova, i tako dalje.

Sada, kada znate zašto su taksi vozila žute boje, i zašto neka nisu, i zašto je Naxis najbolji izbor, ne zaboravite da nas pozovete kada krenete u provod.